Nieuw project: Lilato Foundation

We zijn blij mee te kunnen delen wat wij voor de komende jaren een nieuw project hebben waarvoor wij kunnen gaan fietsen nl. de Lilato Foundation!

Bij deze een introductie van het tehuis en de voorzitter van de Stichting: Anne Smudde.

Lilato betekent ‘Liefde’ in het Lozi, een van de lokale talen. Het doel van Stichting Lilato Foundation is het realiseren van betere levensomstandigheden op de lange termijn van personen, families en gemeenschappen in Zambia, bij voorkeur in Livingstone. Hiermee werken we samen met de lokale mensen en projecten met eenzelfde soort doelstelling in Livingstone.
Op dit moment werken we, sinds 2015, aan de bouw van een huis voor straatkinderen in Livingstone. Toen we begonnen heeft Lilato een stuk grond, ongeveer 2 hectare, gekregen van de Chief van die wijk. Met een lokale aannemer en lokale werknemers zijn we begonnen met bouwen. Anne reist ongeveer twee keer per jaar naar Livingstone om te regelen wat er op dat moment geregeld moet worden. Inmiddels staat er een ingericht huis, waar een watertoren naast staat, met een generator pompen we water omhoog en dan hebben we stromend water in het huis. In het huis zijn twee kamers met stapelbedden waar tien kinderen kunnen slapen en er is een kamer voor degene die voor de gaat zorgen. Daarnaast is er een keuken, 2 douches en 2 wc’s. Naast het huis staat een klein huisje waar de caretaker woont, hij onderhoudt de grond en bewaakt het huis. Verder zorgt hij voor de fruitbomen die er staan en heeft hij een mooie groentetuin aangelegd.
De bedoeling was dat het huis eind 2020 geopend zou worden, echter door corona is dit uitgesteld, Anne moet nog een aantal dingen regelen met Social Welfare voor het huis open kan. Zodra Anne weer naar Zambia kan gaan we de laatste dingen regelen en kan het huis open.
We hebben nog een verlanglijstje van dingen die we verder willen bouwen, zoals onder andere een hek of een muur rondom de grond, zonnepanelen op het dak en een kippenren. Als het huis open is en goed loopt zouden we er graag een school of een skill centre naast willen bouwen waar de kinderen een beroep kunnen leren om op die manier een beter leven op te bouwen.

Zambia is een land in het zuiden van Afrika, naast dat het een van de armste landen in de wereld is, is het aantal mensen dat aids heeft of seropositief is ook erg hoog. Er wonen bijna 16 miljoen mensen, daarvan is 46% onder de 14 jaar. Er zijn weinig ouderen.
Veel kinderen in Zambia zijn een of beide ouders verloren en belanden als gevolg hiervan op straat. Ook als een van beide ouders nog leeft worden kinderen soms op straat gestuurd omdat de nieuwe partner van de nog levende ouder niet voor ze wil zorgen of omdat er niet genoeg eten is. Het kan ook zijn dat ze bij de ene ouder wonen en de andere ouder ergens anders woont of werkt. Als dan de ouder waar het kind woont overlijdt en het kind niet weet waar hij de andere ouder kan vinden kan het kind ook vaak nergens heen en beland dan op straat. De kinderen die op straat belanden zijn doorgaans tussen de 8 en 18 jaar oud. Hoewel Anne soms ook kinderen heeft gezien die jonger zijn.

Het Lilatohuis is erop gericht om deze kinderen van de straat te halen en met behulp van Social Welfare op zoek te gaan naar de achtergrond van het kind. Mocht er dan nog familie van het kind leven kan het kind daar mogelijk weer wonen, wordt er niets gevonden kan het kind in het huis blijven of er kan gezocht worden naar een plek in een weeshuis.
Er komt een samenwerking met scholen in de buurt, zodat de kinderen naar school kunnen. Per kind moet wel bekeken worden het kind nodig heeft, wanneer een kind ouder is kan het ook beter zijn het kind een vak te leren in plaats van naar school te sturen.

Meer informatie over Stichting Lilato Foundation is te vinden op www.lilato.comAnne Smudde (Voorzitter Lilato Foundation)

Mijn naam is Anne Smudde (45), ik ben opgegroeid in Schagen maar woon sinds mijn studiejaren in Amsterdam. Ik werk daar nu al jaren in de Buitenschoolse Opvang, wisselend in verschillende stadsdelen. Inmiddels werk ik al 5 jaar in stadsdeel de Baarsjes. Het leuke daarvan vind ik het werken en ontdekken met en van verschillende culturen.

Het ontdekken van verschillende culturen en het werken met kinderen heeft er in de loop van de jaren toe geleid dat ik tijdens mijn vakanties vrijwilligerswerk ging doen. Na mooie tijd in Ecuador ging ik in 2012 naar Afrika, onder andere naar Zambia, in de toeristenhoofdstad Livingstone.

Tijdens kerstactiviteiten om de kinderen verbonden te houden met school kwam ik een vrouw tegen die met een project werkte om de straatkinderen van de straat te halen. Mijn zes weken daar heb ik de organisatie gek gezeurd om een keer mee te mogen met dit project, wat uiteindelijk ook mocht. In het begin van de avond gingen we de straat op om te praten met de kinderen die op dat moment daar leefden.
Eenmaal terug in Nederland wilde ik eigenlijk meteen terug naar Zambia om te kijken wat ik kon doen om deze vrouw en de straatkinderen te helpen. Dit kon met de bouw van een transithuis. Dus zat ik na vier maanden weer in het vliegtuig voor de eerste gesprekken. Eind november 2013 heb ik hier samen met mijn twee beste vrienden uit mijn jeugd, Vincent Oudenes en Judith Nolthenius Stichting Lilato Foundation opgericht.