Bezoek Kinderhuis Samuël door Johan Kloos

Remie Oosterwolde haalde ons op bij het guesthouse en zo konden wij toch nog totaal een uur in de beide huizen doorbrengen. Wij werden toegezongen door de kinderen en kregen een map met tekeningen met daarin ook het woorden GRANTANGI/ BEDANKT/DANK U WEL/THANK YOU. Een warm welkom dus dat gekoeld werd met een glaasje fris. Hierna hebben we het huis bezocht aan de Kernkampweg.

Ik kan stellen dat na het bezoeken van de stad Paramaribo, het bekijken van het oude centrum en de buitenwijken het Kinderhuis met kop en schouders uitsteekt boven de bebouwing rondom. Het is prachtig geschilderd, alles ziet er keurig schoon uit, de keuken had een nieuw fornuis, de kamers waren eenvoudig maar keurig. In positieve zin was ik geschokt.

De leiding ligt in handen van tante Helen, ooit pupil van het kinderhuis. Op mijn opmerking dat het een hele klus is om een huis met 20 kinderen te leiden en vraag of ze het gevoel had dat ze voldoende in haar mars had om het kinderhuis te leiden gaf ze als antwoord dat ze door er opgegroeid te zijn geleerd heeft hoe ze moet handelen.

Het bezoek aan de Flustraat was van hetzelfde kaliber. Twee mannen van de firma Reyke waren nog aan het werk. Er was vertraging opgetreden bij de uitvoering door het aannemen van andere spoedklussen en de aanwezigheid van een termieten groep tussen de vloer en het onderliggende plafond. Alles is opgeruimd en de vloer was ook weer keurig hersteld.

Hier en daar zijn ook dubbele wanden weggehaald. Al met al had de firma Reyke aardig wat meerwerk hetgeen de firma naar ik begreep niet in rekening brengt.

Tante Esmee heeft hier de leiding over tien kinderen. Zij maakt een sterke indruk. Doet het werk ook al heel lang. Ze had gemberbier voor ons gemaakt en een bananentaart, een variatie van appeltaart.  Ook hier was de ontvangst allerhartelijkst.

Het bezoek aan beide huizen stond onder leiding van Remie Oosterwolde. Ik kan me heel goed voorstellen dat de regering weinig of geen subsidie geeft aan een instelling die er zo keurig uitziet. De staat van de panden is zo goed dat subsidie niet nodig lijkt. Toch doet men nog een poging. In personele zin. Nu heeft men contact met het ministerie van sociale zaken waar nogal wat mensen op wachtgeld staan die wel in het kinderhuis zouden kunnen werken. De minister zou binnenkort langskomen. Eigen sollicitatieprocedures zijn wel geweest, maar geen van de kandidaten was tot nog toe voldoende gekwalificeerd.

De wateroverlast wordt veroorzaakt in de grote regenperiode. Dit komt door de hevige buien, het water dat van de weg af het terrein oploopt, maar ook het water dat op het terrein zelf valt en onvoldoende afgevoerd kan worden en daardoor de benedenverdieping blank zet. Er zijn ideeën uitgewerkt door deskundigen. Het plan zal door ons geadopteerd gaan worden.

Kort samengevat: de gebouwensituatie ziet er piekfijn uit. Daar kunnen wij mede trots op zijn. Er blijven altijd wensen bestaan zoals o.a. een zonneboiler voor de beide huizen